Äpplen och must

Must är råsaft som pressas ur äpple (eller andra frukter)

Man använder inga tillsatser alls! Musten är smakrik och ”mustig” – man dricker helt enkelt sina egna äpplen. Så god när man är törstig eller till frukost. 

Vi pastöriserar musten och förpackar den i bag-in-box. Pastörisering innebär en snabb uppvärming till minst 72°. Den håller upp till ett år (öppnad förpackning minst en månad i kylen), så det kan bli många härliga frukostar med sin egen äppelmust. 

Ett glas om dagen är ca 80 liter per person och år, vilket motsvarar typ 150 kg äpplen. Det slängs mer än en 250 000 ton äpplen i Sverige per år, så bättre lösning är ju att musta så mycket man kan, för att dricka dem året runt.

När ska man musta och vilka äpplen?

  • Bästa tid att musta äpplen är när de är fullt mogna med mycket arom och sötma, då balansen mot syran är optimal. 
  • Kärnorna börjar bli bruna i kanterna när äpplet är moget. 
  • Skär eller biter man en bit av ett äpple – som ”knakar” lite när man biter i det – och det sedan pressas ur saft ur köttet när man kniper om det, ja då är de bra för mustning. 
  • Torra äpplen blir inte bra eller fungerar inte alls. 
  • Allra rikast smak blir det om man kan blanda olika sorter, söta, syrliga, bittra. 
  • Vinteräpplen är oftast mer kraftfulla i smaken än sommaräpplena, som dock kan vara gott söta.
  • Äpplena ska vara friska och bör inte vara skadade. Är fallskador små, nya och ljusa spelar det dock inte någon roll. Små fläckar, missfärgning och fläckar spelar ingen roll; ofta är det så för svenska äpplen.
  • Fallskador kan undvikas genom att plocka dem lite före full mognad och låta dem mogna i kassar eller korgar (framförallt höst- och vinteräpplen mår bra av att eftermogna).
  • Sommaräpplen går bra att musta, men mogningsprocessen är kort och de blir snabbt  mjöliga, varvid de inte är så lämpliga för mustning. 
  • Man kan räkna med ca 60 % must ur äpplena, beroende på sort och kvalitet. Under- eller övermogen frukt kan ge mycket mindre. 
  • Minst 50 kg frukt bör man ta med för en mustning. Det går också med mindre kvantiteter, men då mustar vi inte direkt och den kan komma att blandas med andras äpplen.
  • OBS! Man ska inte musta mjöliga, gamla (fjolårs) eller övermogna äpplen. Det blir dålig must av dem, mindre kvantitet, kräver mer energi och sätter igen våra maskiner. 
  • Man får absolut inte musta fallfrukt från hagar med djur då de kan innehålla kolibakterier eller salmonella. Ej heller mögliga eller ruttna äpplen ska mustas.
  • Frukten går genom vattenbad före pressning, så den behöver inte tvättas om ren från träden, men om den är ovanligt smutsig och jordig, kan det vara bra att spola av den innan mustningen. 
  • Man bör sortera bort större blad, stjälkar, gräs och rutten frukt före inlämningen, men mindre dito är helt okej.