Must är råsaft som pressas ur äpple (eller andra frukter), som inte innehåller några tillsatser alls!

100 % äpplen!

Musten är smakrik och ”mustig” – man dricker helt enkelt sina egna äpplen. God när man är törstig eller till frukost. 

Vi pastöriserar musten och förpackar den i bag-in-box. Pastörisering innebär en snabb uppvärming till minst 72° - men som standard 80°. Den håller upp till ett år (öppnad förpackning minst en månad i kylen), så det kan bli många härliga frukostar med sin egen äppelmust.  Har man tur, har vi idag erfarenhet av god kvalitet både upp till 2 och 3 år.

Ett glas om dagen är ca 80 liter per person och år, vilket motsvarar typ 150 kg äpplen. Det slängs mer än en 250 000 ton äpplen i Sverige per år, så bättre lösning är ju att musta så mycket man kan, för att dricka dem året runt.

Det slängs mer än 250 000 ton äpplen i Sverige varje år, enormt resursslöseri. Så tveka inte att ta vara på chansen att musta så mycket ni har tillgång till och får plats med.

När ska man musta och vilka äpplen?
  • Bästa tid att musta äpplen är när de är fullt mogna med mycket arom och sötma, då balansen mot syran är optimal. 
  • Kärnorna börjar bli bruna i kanterna när äpplet är moget. 
  • Skär eller biter man en bit av ett äpple – som ”knakar” lite när man biter i det – och det sedan pressas ur saft ur köttet när man kniper om det, ja då är de bra för mustning. 
  • Torra äpplen blir inte bra eller fungerar inte alls, vilket också gäller mjöliga eller övermogna äpplen, särskilt sommarsorterna. 
  • Allra rikast smak blir det om man kan blanda olika sorter, söta, syrliga, bittra. 
  • Sommaräpplen är dessutom känsliga då de mognar till rätt stadie för mustning väldigt fort, men också övermognar på någon dag. Det kan t.o.m. vara så att vissa sommaräpplen är direkt olämpliga för mustning om de är för mogna, för mjöliga och det då det blir tjock, lite grynig must, den oxiderar och mörknar mycket samt mycket rester blir kvar i maskineri och filter, dvs. mindre must per kg. Men musten blir söt och god så som äpplena smakar (den vanliga "regeln").
  • Höst- och vinteräpplen är lugnare, man kan plocka ner (eller använda fallfrukt), de kan vila svalt i 1-2 veckor för att slutmogna och utveckla bra smak, utan att det blir någon skada eller sämre mustning, snarare tvärtom. Vinteräpplena är oftast mer kraftfulla och syrliga i smaken.
  • Äpplena ska vara friska och bör inte ha stora skador. Är fallskador små, nya och ljusa spelar det dock inte någon roll. Små fläckar, missfärgning och fläckar spelar ingen roll; ofta är det så för svenska äpplen. Fallskador kan undvikas genom att plocka dem lite före full mognad och låta dem mogna i kassar eller korgar (framförallt höst- och vinteräpplen mår bra av att eftermogna).
  • Man kan räkna med ca 70 % must ur äpplena, beroende på sort och kvalitet. Under- eller övermogen frukt kan ge mycket mindre. 
  • Vi lägger ner mycket arbete för att separera kunder så att man får must från sin egen frukt. Ju mer frukt desto bättre utdelning blir det förstås, maskineriet är stort.  Även om minst ca 50 kg är att rekommendera, så tar vi även emot mindre kvantiteter, inblandningen av andra äpplen blir något större och om riktigt små kvantiteter, så kör vi flera små kunder för sig. Men allt är välkommet! 
  • 50 kg ryms i ca 5 papperskassar från mataffären och ger ca 30 liter must.
  • OBS! Vi mustar inte mjöliga, gamla (fjolårs) eller övermogna äpplen. Det blir dålig must av dem, mindre kvantitet, det kräver mer energi och sätter igen våra maskiner. 
  • Man får absolut inte musta fallfrukt från hagar med djur då de kan innehålla kolibakterier eller salmonella. Ej heller mögliga eller ruttna äpplen ska mustas.
  • Frukten sköljs i vattenbad före pressning, så den behöver inte tvättas om ren från träden, men om den är ovanligt smutsig och jordig, kan det vara bra att spola av den innan mustningen.
  • Man ska sortera bort större blad, stjälkar, gräs och rutten frukt före inlämningen, men mindre dito är helt okej. Observera särskilt detta om fallfrukt som krattas ihop.
  • Vi är lite restriktiva mot päron pga. att det har visat sig att deras "grusighet" skapar tröghet, ja även helt stopp, i filtren. Ibland funkar dock vissa sorter, särskilt om utblandade med äpplen. Om man vill köra päron så ska det vara sorter som inte är "sandiga", man kan provsmaka och testa; svårt att säga exakta sorter, beror även på mognad. Vi ser gärna att man bokar sista tiden på dagen eller/och kontaktar oss, så kör man det innan stora slutrengöringen av maskineriet. Men kontakta oss gärna om ni har päron.