Must är råsaft som pressas ur äpple (eller andra frukter) och inte innehåller några tillsatser alls! 100 % äpplen!
Musten är smakrik och kraftfull – man dricker helt enkelt sina egna äpplen. God när man är törstig eller till frukost.
Vad är är skillnaden mellan juice och must?
Ja, främst är det väl så att "must" är dels pressad frukt, där all vätska tas till vara, man tillför INGA tillsatser alls, i allmänhet ingår en del av fruktköttet vilket ger den dess grumliga utseende. För lång hållbarhet pastöriserar man den, men inget annat.
En "juice" kan vara tömd på vatten, koncentrerad och sedan tillförd annat vatten (i fabrik eller hemma). Den kan ha vissa tillsatser, konsistensmedel, konserveringsmedel osv. OBS! All "juice" har inte det, det finns även sådan som är i princip ren som must. Men i begreppet must har man en större garanti - frukt direkt ner i förpackningen.
Det finns även klar must, men då är den centrifugerad varvid allt fruktkött, men också en del mängd, näring och smak, har tagits bort.
Vi pastöriserar musten och förpackar den i bag-in-box. Pastörisering innebär en snabb uppvärming till minst 72° - men som standard hos oss, 80°. Den håller upp till ett år (öppnad förpackning minst en månad i kylen), så det kan bli många härliga frukostar med sin egen äppelmust. Har man tur, har vi idag erfarenhet av god kvalitet både upp till 2 och 3 år.
Ett glas om dagen är ca 80 liter per person och år, vilket motsvarar typ 150 kg äpplen.
Det slängs mer än 250 000 ton äpplen i Sverige varje år, enormt resursslöseri. Så tveka inte att ta vara på chansen att musta så mycket ni har tillgång till och får plats med.
När ska man musta och vilka äpplen?- Bästa tid att musta äpplen är när de är fullt mogna med mycket arom och sötma, då balansen mot syran är optimal.
- Kärnorna börjar bli bruna i kanterna när äpplet är moget.
- Skär eller biter man en bit av ett äpple – som ”knakar” lite när man biter i det – och det sedan pressas ur saft ur köttet när man kniper om det, ja då är de bra för mustning.
- Torra äpplen blir inte bra eller fungerar inte alls, ej heller mjöliga eller övermogna äpplen.
- Sommaräpplen är känsliga då de mognar snabbt.
- Musten smakar så som äpplena smakar. Sommarmust blir ganska söt, lite grynigare och mörkare än höst- och vintermust. Det kan också bli lite mindre mängd av sommaräpplena.
- Höst- och vinteräpplen, kan/bör man plocka ner så att de kan vila svalt i 1-2 veckor för att slutmogna och utveckla bra smak, utan att det blir någon skada eller sämre mustning, snarare tvärtom. Vinteräpplena är oftast mer kraftfulla och syrliga i smaken.
- Äpplena ska vara friska och bör inte ha stora skador. Små nya fallskador eller fläckar eller lite missfärgning spelar ingen roll. Ofta gäller så för svenska äpplen. Fallskador kan undvikas genom att plocka dem lite före full mognad och låta dem mogna i kassar eller korgar (framförallt höst- och vinteräpplen mår bra av att eftermogna).
- Förruttnelse kan utgå från skador, så man ska se upp för det. Ruttna områden och mögel kan vi inte ta emot alls! Mindre skador med maskhål bör man se upp med, då det kan vara mer skador inne i äpplet.
- Man kan räkna med ca 70 % must ur äpplena, beroende på sort och kvalitet, även om variationen kan vara stor.
- Vi lägger ner mycket arbete för att separera kunder så att man får must från sin egen frukt. Ju mer frukt desto bättre utdelning blir det. Även om minst ca 50 kg är att rekommendera, så tar vi emot mindre kvantiteter. Inblandningen av andra äpplen blir dock något större och om riktigt små kvantiteter, så kör vi flera små kunder tillsammans för att kunna fylla maskineriet. Men allt är välkommet!
- 50 kg ryms i ca 5 papperskassar från mataffären och ger ca 30 liter must.
- OBS! Vi mustar inte mjöliga, gamla (fjolårs) eller övermogna äpplen.
- Fallfrukt från hagar med djur är inte tillåtet då de kan innehålla kolibakterier eller salmonella. Ej heller mögliga eller ruttna äpplen mustas.
- Frukten sköljs i vattenbad före pressning, så den behöver inte tvättas om ren från träden, men om den är smutsig och jordig, kan det vara bra att spola av den i förväg.
- Man ska sortera bort större blad, grenar, gräs och rutten frukt före inlämningen.
- Vi är lite restriktiva mot päron pga. att det har visat sig att deras "grusighet" skapar tröghet, ja även helt stopp, i filtren. Ibland funkar dock vissa sorter, särskilt om utblandade med äpplen. Kontakta oss gärna i förväg.
- Vi försöker lämna tillbaka alla emballage, ja det är ju alltid bra för miljön och klimatet med återvinning och så är det bra att bära tillbaka mustboxarna i kassar (ofta dubbla), eftersom 3-litarnas plasthandtag är mycket sköra när musten är 80° varm och 5-orna inte har handtag alls.