Must är råsaft som pressas ur äpple (eller andra frukter), som inte innehåller några tillsatser alls!

100 % äpplen!

Musten är smakrik och ”mustig” – man dricker helt enkelt sina egna äpplen. God när man är törstig eller till frukost. 

Vi pastöriserar musten och förpackar den i bag-in-box. Pastörisering innebär en snabb uppvärming till minst 72° - men som standard 80°. Den håller upp till ett år (öppnad förpackning minst en månad i kylen), så det kan bli många härliga frukostar med sin egen äppelmust.  Har man tur, har vi idag erfarenhet av god kvalitet både upp till 2 och 3 år.

Ett glas om dagen är ca 80 liter per person och år, vilket motsvarar typ 150 kg äpplen. Det slängs mer än en 250 000 ton äpplen i Sverige per år, så bättre lösning är ju att musta så mycket man kan, för att dricka dem året runt.

Det slängs mer än 250 000 ton äpplen i Sverige varje år, enormt resursslöseri. Så tveka inte att ta vara på chansen att musta så mycket ni har tillgång till och får plats med.

När ska man musta och vilka äpplen?
  • Bästa tid att musta äpplen är när de är fullt mogna med mycket arom och sötma, då balansen mot syran är optimal. 
  • Kärnorna börjar bli bruna i kanterna när äpplet är moget. 
  • Skär eller biter man en bit av ett äpple – som ”knakar” lite när man biter i det – och det sedan pressas ur saft ur köttet när man kniper om det, ja då är de bra för mustning. 
  • Torra äpplen blir inte bra eller fungerar inte alls, vilket också gäller mjöliga eller övermogna äpplen, särskilt sommarsorterna. 
  • Allra rikast smak blir det om man kan blanda olika sorter, söta, syrliga, bittra. 
  • Vinteräpplen (även höst-)  är oftast mer kraftfulla i smaken än sommaräpplena, som dock kan vara gott söta. Det kan t.o.m. vara så att vissa sommaräpplen är direkt olämpliga för mustning om de är för mogna, för mjöliga och det då det blir tjock must, den oxiderar och mörknar mycket samt mycket rester blir kvar i maskineri och filter, dvs. mindre must per kg.
  • Sommaräpplen är dessutom känsliga då de mognar till rätt stadie för mustning väldigt fort, men också övermognar på någon dag.
  • Höst- och vinteräpplen är lugnare, man kan plocka ner (eller använda fallfrukt), de kan vila svalt i 1-2 veckor för att slutmogna och utveckla bra smak, utan att det blir någon skada eller sämre mustning, snarare tvärtom.
  • Äpplena ska vara friska och bör inte ha stora skador. Är fallskador små, nya och ljusa spelar det dock inte någon roll. Små fläckar, missfärgning och fläckar spelar ingen roll; ofta är det så för svenska äpplen.
  • Fallskador kan undvikas genom att plocka dem lite före full mognad och låta dem mogna i kassar eller korgar (framförallt höst- och vinteräpplen mår bra av att eftermogna).
  • Man kan räkna med ca 70 % must ur äpplena, beroende på sort och kvalitet. Under- eller övermogen frukt kan ge mycket mindre. 
  • Minst 50 kg frukt bör man ta med för en mustning. Det går också med mindre kvantiteter, men då mustar vi inte direkt och de kan komma att blandas med andras äpplen. 50 kg ryms i ca 5 papperskassar från mataffären och ger ca 30 liter must.
  • OBS! Vi mustar inte mjöliga, gamla (fjolårs) eller övermogna äpplen. Det blir dålig must av dem, mindre kvantitet, det kräver mer energi och sätter igen våra maskiner. 
  • Man får absolut inte musta fallfrukt från hagar med djur då de kan innehålla kolibakterier eller salmonella. Ej heller mögliga eller ruttna äpplen ska mustas.
  • Frukten går genom vattenbad före pressning, så den behöver inte tvättas om ren från träden, men om den är ovanligt smutsig och jordig, kan det vara bra att spola av den innan mustningen. 
  • Man ska sortera bort större blad, stjälkar, gräs och rutten frukt före inlämningen, men mindre dito är helt okej. Observera särskilt detta om fallfrukt som krattas ihop.