Vi är Anton och Peter som sommaren 2016 beslöt oss för att bygga och driva ett äppelmusteriet i Harakers Kvarn genom det gemensamma företaget Bergslagsmusterier AB som bildades våren 2017.

Anton

Civilingenjör, redan egenföretagare, har jobbat under många år som konsult i vattenkraftsbranschen och har även egna vattenkraftverk, bl.a. i Harakers Kvarn.

Peter

Sjökapten, jobbade till sjöss under 23 år, sedan via lite frilansande som fotograf och lärare, många år vid Sjöfartsverket.

Projektet

Det verkade kul att byta bana och göra något nytt i tillvaron. Anton drömde om äppelmusteri under flera år, vilket Peter nappade på för att ge sig in i nya projekt och företagande med närhet till natur och frihet.  Efter att ha rekogniserat marknaden på maskiner och även rest ner i Europa, blev vi klara över vilken utrustning vi skulle anskaffa, vilken vi beställde vid jul 2016. Under våren 2017 la vi all kraft på att renovera i den gamla kvarnbyggnaden för att ge plats åt och anpassa för musteri och kafé. Det var stora arbeten av rivande, byggande och konstruerande som krävdes i den 200 år gamla anrika byggnaden. 

Efter en startsäsong 2017 med väldigt lite äpplen då tillgången var ovanligt dålig, beslöt vi att köra en egen produktion för att maskinerna skulle få arbeta ändå. Vi beställde en stor leverans äpplen av blandade sorter från Österlen i Skåne som mustades under några mörka veckor i november 2017 (se sidan Musteriet under rubriken Mustning). Musten räckte till försäljning i butiker, på marknader, som dryck och i bag-in-box i kaféet i över två år.

Säsongen 2018 blev raka motsatsen till 2017 - det mäktigaste äppelåret på många decennier och vår egentligen första säsong på riktigt med många härliga kunder under tre månaders tid. Det blev oss nästan överväldigande och ej alltid helt lätt med struktur och organisation, men alla var så vänliga och vi har lärt oss mycket.

2019 var en "normal lågsäsong" skulle man nog kunna säga. Inte speciellt mycket äpplen, men ändå inte helt tomt. En del hade massor med äpplen på vissa träd, medan merparten av träden verkade vila efter den enorma säsongen 2018.

Inför säsongen 2019 genomförde vi en rad åtgärder och ombyggnationer, även organisatoriska förändringar för att anpassa oss efter vad tidigare säsonger givit oss för erfarenheter.

Nu är det bara att hoppas på en ny lysande äppelsäsong 2020! Välkomna med era äpplen! :)

 2017-07-03201904_01jpg

Peter och Anton framför kvarnbyggnaden, där kaféet har sin plats uppe till vänter bakom de fyra gröna fönster och längre in finns själva musteriet.

Nedan lite galleri från Antons och Peters tillvaro före musteritiden.

antongaljpg

petergaljpgHarakers kvarn har mycket gamla anor - ända sedan 1200-talet.
Nuvarande kvarn är byggd 1828. En våning byggdes till på 1950-talet, men kvarnverksamheten upphörde på 1970-talet.
I kvarnen inryms ett vattenkraftverk. Det producerar el motsvarande ca 200 villor - eller motsvarande en reduktion årligen av 40 personers totala koldioxidutsläpp. Självklart är det en fördel för musteriets produktion, inte minst pastöriseringen, att ha närproducerad el.
Det finns utrymmen för fest och andra aktiviteter där det framöver kommer att bli event med allt från loppmarknader till teaterföreställningar och musikaliska event.
kvangavelotrdjpg