Harakers Kvarnmusteri ligger dryga 20 minuters körning norr om Västerås. Man kör mot Skultuna och efter att man passerat Skultuna centrum med bl.a. mässingsbruket, tar man höger mot Haraker och efter ca 5 km följer skyltning mot musteriet.

Ungefär samma tid tar det via väg 56 mot Sala, då man viker av mot Haraker ungefär halvvägs mellan Västerås och Sala. Även från Sala tar det ca 20 minuter.

kvarnmusteriet_1024jpg

Vid kvarnen finns den gamla kvarndammen, skog, åkrar, nivåskillnader – ett mycket vackert landskap.

E-post direkt till musteriet: musteriet@kvarnmusteriet.se. Följ oss även på vår Facebooksida.


Sommaren och hösten 2017 gav inte mycket äpplen i mellansverige. Ja det var den sämsta säsongen på närmare 20 år och mängden jämfört med rekordsäsongen året före kunde räknas i ett par procent. För att i brist på privata kunder ändå låta maskinerna gå, inköptes ett stort antal ton äpplen av varierande sorter från Österlen, för en stor produktion i november 2017. 2019 var det bästa äppelåret på decennier, äntligen fick vi vår huvudverksamhet, nämligen att musta privata äpplen, en rejäl fart.

Nedan bilder från storproduktionen hösten 2017.

Stormustning330 01JPG

En stor leverans av äpplen levererades med långtradare i början av november. Sorterna var Aroma, Saga, Ingrid Marie, Frida, Kim och Santana - vilka blandats under pressningen för en bred och rik smak av sötma, syra, fyllighet och färg - men ändå en lättsam och frisk smak.

320jpg     Stormustning330 10JPG

Genomgång av frukten för att sortera bort ev. dåliga äpplen, vilka dock inte var många.

PressNy320jpg     d3f7b1e3-10c7-4e74-9c31-68be076fa660jpg

Pressen och pastöriseringsvärmarna gick många timmar i sträck under två veckors tid. En bra första stora produktion med maskinerna som gick utan problem.

 1ee039cf-3038-4fa9-9d8a-f4c997158fadjpg      e2f2840e-eb28-4c6e-a681-8697eb89f0ddjpg

Efter uppvärmingen sker upphällningen av den heta musten i plastpåsarna, en procedur som är delvis manuell.

Stormustning330 11JPG     Stormustning330 08JPG

I väntan på förpackning i boxarna, ligger påsarna på vänt och svalnar. Det blev många boxar med must, som redan uppskattats av många kunder.

Stormustning330 12JPG

Till slut blev det den stora sista rengöringen av maskinerna inför vintervilan.

Och vem är vid då?

Vi är Anton och Peter som sommaren 2016 beslöt oss för att bygga och driva ett äppelmusteriet i Harakers Kvarn genom det gemensamma företaget Bergslagsmusterier AB som bildades våren 2017.

Anton

Civilingenjör, redan egenföretagare, har jobbat under många år som konsult i vattenkraftsbranschen och har även egna vattenkraftverk, bl.a. i Harakers Kvarn.

Peter

Sjökapten, jobbade till sjöss under 23 år, sedan via lite frilansande som fotograf och lärare, många år vid Sjöfartsverket.

Projektet

Det verkade kul att byta bana och göra något nytt i tillvaron. Anton drömde om äppelmusteri under flera år, vilket Peter nappade på för att ge sig in i nya projekt och företagande med närhet till natur och frihet.  Efter att ha rekogniserat marknaden på maskiner och även rest ner i Europa, blev vi klara över vilken utrustning vi skulle anskaffa, vilken vi beställde vid jul 2016. Under våren 2017 la vi all kraft på att renovera i den gamla kvarnbyggnaden för att ge plats åt och anpassa för musteri och kafé. Det var stora arbeten av rivande, byggande och konstruerande som krävdes i den 200 år gamla anrika byggnaden. 

Efter en startsäsong 2017 med väldigt lite äpplen då tillgången var ovanligt dålig, beslöt vi att köra en egen produktion för att maskinerna skulle få arbeta ändå. Vi beställde en stor leverans äpplen av blandade sorter från Österlen i Skåne som mustades under några mörka veckor i november 2017 (se sidan Musteriet under rubriken Mustning). Musten räckte till försäljning i butiker, på marknader, som dryck och i bag-in-box i kaféet i över två år.

Säsongen 2018 blev raka motsatsen till 2017 - det mäktigaste äppelåret på många decennier och vår egentligen första säsong på riktigt med många härliga kunder under tre månaders tid. Det blev oss nästan överväldigande och ej alltid helt lätt med struktur och organisation, men alla var så vänliga och vi har lärt oss mycket.

2019 var en "normal lågsäsong" skulle man nog kunna säga. Inte speciellt mycket äpplen, men ändå inte helt tomt. En del hade massor med äpplen på vissa träd, medan merparten av träden verkade vila efter den enorma säsongen 2018.

Inför säsongen 2019 genomförde vi en rad åtgärder och ombyggnationer, även organisatoriska förändringar för att anpassa oss efter vad tidigare säsonger givit oss för erfarenheter.

Nu är det bara att hoppas på en ny lysande äppelsäsong 2020! Välkomna med era äpplen! :)

 2017-07-03201904_01jpg

Peter och Anton framför kvarnbyggnaden, där kaféet har sin plats uppe till vänter bakom de fyra gröna fönster och längre in finns själva musteriet.

Nedan lite galleri från Antons och Peters tillvaro före musteritiden.

antongaljpg

petergaljpgHarakers kvarn har mycket gamla anor - ända sedan 1200-talet.
Nuvarande kvarn är byggd 1828. En våning byggdes till på 1950-talet, men kvarnverksamheten upphörde på 1970-talet.
I kvarnen inryms ett vattenkraftverk. Det producerar el motsvarande ca 200 villor - eller motsvarande en reduktion årligen av 40 personers totala koldioxidutsläpp. Självklart är det en fördel för musteriets produktion, inte minst pastöriseringen, att ha närproducerad el.
Det finns utrymmen för fest och andra aktiviteter där det framöver kommer att bli event med allt från loppmarknader till teaterföreställningar och musikaliska event.
kvangavelotrdjpg