Musteriet

Harakers Kvarnmusteri ligger dryga 20 minuters körning norr om Västerås, ca 7-8 minuter efter att man passerat Skultuna med bl.a. mässingsbruket, tar höger mot Haraker och efter ca 5 km följer skyltning mot musteriet. 

Ungefär samma tid tar det via väg 56, då man viker av mot Haraker ungefär halvvägs mellan Västerås och Sala. Även från Sala tar det ca 20 minuter.

kvarnmusteriet_1024jpg

Den pastöriserade musten i bag-in-box håller upp till ett år, så det kan bli många härliga frukostar med sin egen äppelmust. Ett glas om dagen blir ca 80 liter per person och år, vilket motsvarar typ 150 kg äpplen. Det slängs mer än 250 000 ton äpplen i Sverige varje år, enormt resursslöseri. Så tveka inte att ta vara på chansen att musta så mycket ni har tillgång till och får plats med.

Vid kvarnen finns den gamla kvarndammen, skog, åkrar, nivåskillnader – ett mycket vackert landskap.

E-post direkt till musteriet: musteriet@kvarnmusteriet.se. Följ oss även på vår Facebooksida.


Sommaren och hösten 2017 gav inte mycket äpplen i mellansverige. Ja det var den sämsta säsongen på närmare 20 år och mängden jämfört med rekordsäsongen året före kunde räknas i ett par procent. För att i brist på privata kunder ändå låta maskinerna gå, inköptes ett stort antal ton äpplen av varierande sorter från Österlen, för en stor produktion i november 2017.

Nedan bilder från storproduktionen hösten 2017.

Stormustning330 01JPG

En stor leverans av äpplen levererades med långtradare i början av november. Sorterna var Aroma, Saga, Ingrid Marie, Frida, Kim och Santana - vilka blandats under pressningen för en bred och rik smak av sötma, syra, fyllighet och färg - men ändå en lättsam och frisk smak.

320jpg     Stormustning330 10JPG

Genomgång av frukten för att sortera bort ev. dåliga äpplen, vilka dock inte var många.

PressNy320jpg     d3f7b1e3-10c7-4e74-9c31-68be076fa660jpg

Pressen och pastöriseringsvärmarna gick många timmar i sträck under två veckors tid. En bra första stora produktion med maskinerna som gick utan problem.

 1ee039cf-3038-4fa9-9d8a-f4c997158fadjpg      e2f2840e-eb28-4c6e-a681-8697eb89f0ddjpg

Efter uppvärmingen sker upphällningen av den heta musten i plastpåsarna, en procedur som är delvis manuell.

Stormustning330 11JPG     Stormustning330 08JPG

I väntan på förpackning i boxarna, ligger påsarna på vänt och svalnar. Det blev många boxar med must, som redan uppskattats av många kunder.

Stormustning330 12JPG

Till slut blev det den stora sista rengöringen av maskinerna inför vintervilan.